Mi okozza a megfázást és az influenzát?

A megfázást és az influenzát egyaránt a felső légutak vírusos fertőzése okozza.

Megfázástól vagy influenzától
szenved?

Tudjon meg többet a tünetekről
Jelek és tünetek Megfázás Influenza
Tünetek kialakulása Fokozatos Hirtelen jelentkező
Láz Ritka Gyakran
Izomfájdalmak Enyhe Gyakran
Hidegrázás Nem gyakori Meglehetősen gyakori
Levertség, gyengeség Esetenként Gyakran
Tüsszögés Gyakori Esetenként
Orrdugulás Gyakori Esetenként
Torokfájás Gyakori Esetenként
Mellkasi fájdalom, köhögés Enyhe- közepes fokú Gyakori
Fejfájás Ritka Gyakori

A megfázás és az influenza tünetei

Torokfájás

A tünetek eltérőek lehetnek: a torok hátsó részén jelentkező fájdalomtól és irritációtól kezdve egészen a duzzadásig vagy a nyelési nehezítettségig. A fájdalom gyakran eredményez bizsergő és/vagy égető érzést.

Sore throat

A megfázás tünetei általában fokozatosan enyhülnek, 7-10 nap alatt elmúlnak, de bizonyos esetekben két hétig is elhúzódhatnak.

Orrfolyás

Az orrfolyást az orrváladék túlzott termelődése okozza. Változó formában jelentkezhet: lehet tiszta folyadék vagy sűrű nyálka, amely az orrlyukból távozik vagy lefolyik a torokba.

Láz

Az átlagos testhőmérsékletünk általában 36,5 és 37,5 °C között van. A hőmérséklet 0,8 °C-os emelkedése már láznak számít. A láz testünk természetes védekező mechanizmusa a fertőzés legyőzésére.

Fájdalmak

Az esetek kb. 50%-ában a fejfájás és az izomfájdalmak a megfázás velejárói. Ezek a testünk fertőzésre adott válaszának a tünetei.

Hidegrázás

A hidegrázás leggyakrabban a lázzal vagy a testhőmérséklet megemelkedésével függ össze. Egyszerűen fogalmazva a hidegrázáskor testünk hőt termel, amikor fázik.

Chills
Runny noise
Köhögés

A köhögés a levegőnek a tüdőből történő hirtelen, erőteljes kijuttatása, amelyet a légutak irritációja okoz. Lehet heveny, idült, száraz vagy hurutos. A köhögés gyakori tünet a felnőtteknél, ám a gyerekeknél még inkább.

Orrdugulás

Az orrdugulást az orrban található vénák gyulladása és megnagyobbodása okozza. Mivel ezek a vénák csökkentik az orrüreg térfogatát és akadályozzák a levegő áramlását, az orr könnyen eldugul és a légzés nehezebbé válik.

Tüsszögés

A tüsszentés a levegő hirtelen bekövetkező és irányíthatatlan kitörése az orron és a szájon keresztül. Számos okból kifolyólag tüsszenthetünk, és a tüsszentés a megfázás korai tünete is lehet.

A felső légutak vírusos fertőződése

A felső légutak (URT) heveny fertőzése, más néven a megfázás, az emberek leggyakoribb betegsége. A felnőtteknél akár évi 5 megfázás is előfordulhat, bár ez egyénenként rendkívül változó. A gyermekeknél az évi 10 megfázás sem ritka.

A tünetek tipikusan a vírusfertőzést követő 1-3 napon belül jelentkeznek és általában torokfájással, kaparó torokkal kezdődnek. A torokfájás rendszerint gyorsan elmúlik, és a 2. vagy 3. napon orrdugulás vagy orrfolyás lép a helyére.

A szisztémás tünetek, mint a láz, az izomfájdalom és a fejfájás általában enyhe lefolyásúak, ami segít megkülönböztetni a megfázást az influenzától. A megfázás egyik kellemetlen tünete a köhögés, amely akár 3 hétig is elhúzódhat.

Coldrex: hatékony kezelés

A Coldrex segít, hogy a megszokott módon folytathassa mindennapi teendőit.
A Coldrex készítmények hatóanyagai bizonyítottan enyhítik a megfázás és influenza tüneteit.

Termékek